piatok 13. novembra 2015

Vivienne Westwoodová

Kto by nepoznal Vivienne Westwoodovú? Známa módna návrhárka sa po prvýkrát rozhodla zoznámiť nás s jej životom a tak sa nám táto žijúca legenda môže navždy vryť do našich sŕd.


Výzor
Vivienne je naozaj silná žena, ktorá aj vo svojich 70+ rokoch vyzerá stále krásne. 

Obsah (v češtine)
Živoucí legenda, královna módy a punku. První autorizovaný životopis módní ikony – všechno naplno, bez příkras, bez cenzury. Až na dřeň.
„Tohle je můj příběh, jak ho ještě nikdo nikdy nevyprávěl!"
- Dáma Britského impéria Vivienne Westwoodová
Vivienne Westwoodová je jednou z ikon současnosti. Módní návrhářka, aktivistka, spolutvůrkyně punku (a jeho proslulé image), globální oděvní značka, ale také babička, jednoduše opravdová žijící legenda. Obojí – jak její jméno, tak obchodní značka – jsou celosvětově známé. Ve své vlasti, Velké Británii, dosáhla dokonce statutu „Národního pokladu" jako uznávaná, nebojácná žena, skutečná ikona. Toto je její příběh. Poprvé vylíčený s veškerým půvabem a nádherou, Vivienniným jedinečným vypravěčským stylem, podaný z neočekávané perspektivy a s vášnivou upřímností: „Živí zasluhují respekt. Mrtví zasluhují pravdu. Ian a já se to snažíme splnit a já jsem nadšená, že toto bude můj příběh, příběh, jak ho ještě nikdo nikdy nevyprávěl."
Poprvé a jedinkrát Vivienne přímo spolupracuje na jedinečných osobních memoárech a autorizované biografii. Promlouvá vlastním hlasem za přispění vzpomínek a výpovědí široké sítě přátel, rodiny i spolupracovníků. Díky skvělé a hluboce vnímavé spolupráci s Ianem Kellym (mimo jiné držitelem ceny za biografii módního excentrika Beau Brummella a svůdce Giacoma Casanovy) přináší tento životopisný příběh pohled historika a Viviennina přítele v jedné osobě, pohled na život a dílo jedné z nejvlivnějších osobností naší doby.
Ian Kelly popisuje svou přítelkyni a múzu takto:„Vivienne je daleko víc než to, co vidíte na první pohled. Je vášnivě oddána lidským právům a ekologii a jsem nadšený, že mohu říct pravdu o ženě s velkým srdcem, vřelé a vtipné, jejíž tvář i oblečení jsou známé po celém světě, ale která byla také učitelkou na základní škole v Derbyshiru, potkala Malcoma McLarena, zamilovala se do něho a spolu změnili svět."

Osobná skúsenosť
Životopis tejto úžasnej osoby je naozaj veľmi zaujímavý.

Módna návrhárka, ktorá sa stala ikonou množstva žien, dievčať a blogeriek si prežila toho naozaj veľa a my máme teraz unikátnu možnosť nahliadnuť do jej života. 

Vivienne sa stala osobnosťou našej spolu s jej punkovou vášňou a presláveným image-om, ktorý pozná určite každý. Ak neviete podľa mena, kto je Vivienne, pri pohľade na jej fotku zistíte, že ju poznáte. 

Vivienne v tejto knihe hovorí o svojom súkromnom živote a o rôznych nezabudnuteľných príhodách, ktoré sa jej kedy stali a ktoré zaujmú čitateľa. 

Vivienne má jedinečný štýl, ktorý zaujme určite každú fanúšičku jej života. Mňa osobne kniha naozaj zaujala, i napriek tomu, že niektoré pasáže pre mňa neboli nejak atraktívne. Považujem ju viac menej za módny vzor, takže ma najviac zaujali práve tieto pasáže a práve tieto časti jej života.

Hodnotenie
Kniha je naozaj veľmi obsiahla, avšak mňa osobne zaujali najmä módne pasáže. Preto je moje hodnotenie 7/10 

Týmto by som sa veľmi pekne chcela poďakovať nakladateľstvu metafora.cz, ktoré mi túto knihu poskytlo ako recenzný výtlačok. V prípade, že vás kniha zaujala, určite si ju nenechajte ujsť. Nájdete ju TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára